Untitled Document

AFSCHEIDSBOEKJE TROMPETVOGEL
Geen afscheid zonder een
persoonlijke herinnering.

AFSCHEIDSBOEKJE 

DE VRAAG

Een groep leerlingen die samen acht jaar lang hebben opgetrokken. Daarin hebben zij nieuwe ervaringen, plezier, lief, leed gedeeld. Wat is er (dan) nodig om een groep klasgenoten een blijvende herinnering ter afscheid mee te geven die deze bijzondere periode in hun leven markeert?

DE OPLOSSING

Acht jaar groei, acht jaar ontwikkeling, negenendertig klasgenoten en een ontelbare hoeveelheid indrukken, ervaringen en herinneringen. We besloten een boek te maken waarin elk kind aan bod komt. We vroegen alle ouders een foto in te leveren van hun kind uit het jaar waarin het op school kwam. In een lange fotosessie maakten we vervolgens nieuwe portretfoto’s, een aantal weken vóór het definitieve afscheid. Daarnaast vroegen we alle leerlingen om in een aantal trefwoorden op te schrijven wat zij kenmerkend vonden aan hun klasgenoten. Samengevoegd schetsen de foto’s en de schrijfsels een beeld van elk kind.

Om het boekje nóg meer inhoud te geven legden we ook alle leraren vast op de foto. Hen lieten we ook een kort ‘verhaal’ schrijven. Hoe en wat herinnerden zij deze groep, wat is er samen gedaan en beleefd?

Het resultaat: een persoonlijk, indringend en betekenisvol document dat een blijvende herinnering verschaft en de komende vijf verhuizing overleeft.

WAT ER IS GEMAAKT

Een bijzonder boekwerk van 122 pagina’s in een beperkte oplage van 60 exemplaren.